Зображення для новини Джерела пам’яті. Докія Гуменна.

Джерела пам’яті. Докія Гуменна.

07.03.2019

Творчість Докії Кузьмівни Гуменної багато років не була доступна українським читачам. Проста селянська дівчина отримала вищу освіти у Києві, в інституті народної освіти. Перший нарис, «У степу», вийшов друком у 1924 році та був схвально зустрінутий передплатниками журналу «Сільсько-господарський пролетар». Не знайшлось у радянській літературі місця нестандартній письменниці, яка складала есеї у жанрі фантастики. Почалася літературно-партійна критика двадцятилітньої Докії. Її звинувачували в ідеологічній недалекоглядності, а згодом, взагалі заборонили друкуватися.

Гуменна змушена була заробляти на життя перекладами, коректурою та редагуванням. Талановита молода жінка працювала на незначних посадах стенографістки та секретарки.

Друга світова застала Докію Гуменну у Києві. Вона влаштувалась в музей, а у вільний час відвідувала збори «Просвіти» та спілкувалася й товаришувала з багатьма українськими письменниками.

Післявоєнна доля змусила міняти міста і країни: Австрія, Німеччина, Італія, Канада. У 50-х роках Гуменна переїжджає до США.

Закордонний період життя насичений літературною творчістю та активною громадянською діяльністю.

Докії Кузьмівни Гуменної не стало 4 квітня 1996 року.

10 березня 2019 року виповнюється 115 років з дня народження письменниці. До цієї дати співробітники Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого відкрили виставку. Тут представлено експонати творчої спадщини письменниці. Відвідувачі зможуть побачити видання творів Гуменної різних років, а також монографії присвячені науковому та літературному шляху відомої українки.

Ознайомитися з експозицією можна з 6 до 20 березня, за адресою: Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 1.

  • #виставка
  • #Гуменна Докія

Коментарі

Коментарі відсутні...

Залишити коментар